JEDNODUCHÉ KOREJSKÉ KIMCHI (vegan verze)


Tenhle korejská národní specialita má spoustu podob. Všechny verze ale mají jedno společné – mají pozitivní účinky na zdraví, mimo jiné podporuje trávení a je perfektním zdrojem probiotik. Pikantní křupavý salát je připravený z nakládané a fermentované (kvašené) zeleniny a dalších ingrediencí.

Tento recept je veganský, vynechávám například rybí omáčku. Fermentační proces je zároveň procesem konzervace, který je dle některých názorů jedním z nejtradičnějších a nejekologičtějších způsobů uchovávání potravin.

Kimchi jsme se naučili jíst skoro ke všemu a skvost udělá i z obyčejné rýže.


1 a 1/2 kg čínského zelí

200 g bílé ředkve nebo tuřínu

8 jarních cibulek

150 g mrkve

6 lžic soli

Na kimchi pastu

2 lžíce rýžové mouky (je možné použít i jinou)

1 a 1/3 hrnku zeleninového vývaru (nebo zeleninu na vývar – používám i různé zbytky, slupky a odkrojky)

1 lžíce cukru

9 stroužků česneku

1 střední cibule

1 hrnek gochu-daru (sušené korejské chilli papričky, lze nahradit jinou)

cca 2,5 cm zázvoru

1-2 čerstvé chilli paprička

2 lžíce sójové omáčky

sůl

Zelí podélně nakrájíme na čtvrtiny. Z každé pak odřízneme košťál.

Listy nakrájíme příčně na kousky o velikosti od 2,5 do 3,5 cm. (Vyplyne z velikosti hlávky zelí.)

Do misky si připravíme 6 lžic soli.

Kousky postupně přendáváme do velké mísy – 1/4 zelí = 1 vrstva, kterou vždy trochu osolíme. Snažíme se rovnoměrně, abychom na celou mísu použili 6 lžic soli.

Necháme 2 hodiny odstát, zelí pečlivě promícháme každých 30 minut.

My si většinou v následném mezičase připravíme vývar, pokud nemáme namražený předem. Horkou vodu spaříme houby shitake a použijeme zeleninu, kterou máme. Ideálně je mezi ní kořenová – cibule, mrkev, petržel a celer. Potřebujeme získat 1 hrnek vývaru.  

Vyrobíme si kimchi pastu:

Rýžovou mouku metličkou smícháme se zeleninovým vývarem a v rendlíku zahříváme na středně velkém plameni.

Mícháme 2 až 3 minuty, dokud směs nezačne bublat. Přidáme 1 lžíci cukru a opět mícháme, dokud není směs mírně průsvitná. Poté odstraníme z plamene a necháme vystydnout.

Vystydlou hmotu, 3 lžíce soli, chilli papričku, česnek, zázvor a cibuli dáme do mixéru a zpracujeme do jemné pasty.

Směs přendáme do mísy, přimácháme gochu-garu a dobře promícháme.

Umyjte solené zelí:

Zelí 3-4x opláchneme studenou tekoucí vodou, abychom odstranili veškeré nečistoty a přebytečnou sůl.

Nakrájíme zbytek zeleniny a vše smícháme.

Do velké mísy dáme zelí, ředkev nebo tuřín, jarní cibulku, pažitku a mrkev. Nakonec přidáme hotovou kimchi pastu a vše spolu ručně promícháme.

Přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo sklenice. Na kimchi tlačte, aby dovnitř nepronikal vzduch, pak uzavřete.

Fermentujeme:

Kimchi můžeme ihned podávat posypané sezamovými semínky, doporučuju ale nechat jej kvasit. Fermentace v chladničce trvá přibližně 2 týdny. Pro rychlejší kvašení ho necháváme při pokojové teplotě 2-4 dny. Poté umístíme do lednice, kde proces pokračuje a kimchi bude den ode dne kyselejší.

Kdykoli vyjmete nějaké kimchi z nádoby, nezapomeňte na zbývající kimchi lžící zatlačit, abyste zabránili průniku vzduchu. Kimchi vám pak v lednici vydrží dlouho a jen tak se nezkazí.

Napsat komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s